Balázs Zsolt

Az Éden hátragyottjai

3/6/2023
18.00
Foton Galéria
1053
Képíró utca 6.
További információMeghívó
Lehet, hogy egy kép erről: fa, égbolt és , szöveg, amely így szól: „Balázs Zsolt. AzÉdenhátrahagyottjai (The Leftovers of Eden) 2023.03.09-18. 2023.03 Foton Galéria 1053 Budapest, Képiró utca 6. D GALÉRIA”

Balázs Zsolt: Az Éden hátrahagyottjai (The Leftovers of Eden)

Ciprus hallatán a legtöbb embernek a gondtalan nyaralás és a kikapcsolódás jut eszébe. Talán kevesen gondolnak arra, hogy a sziget földjében a majd fél évszázados görög-török konfliktus következményei nyugszanak feltáratlan tömegsírokban. A fél évszázados múlt eseményei fájdalmas aktualitást adnak napjaink eseményeinek is.

1963 december 23-án a görög és török ciprióta lakosság között kirobbant etnikai konfliktus, majd háború 1974-ben a sziget és a főváros Nicosia kettéosztásával végződött. Az északi török-ciprióta és déli görög-ciprióta terület között egy demilitarizált övezet, az un. “Zöld vonal” jött létre.

A tíz évig tartó konfliktus nem csak a - II. világháború óta - legnagyobb menekülthullámot indította el de megközelítőleg 2000 személy tűnt el mindkét oldalon, egy részük tömegsírokból már előkerült, sok család azonban a mai napig sem tud semmit eltűnt rokonaikról.

Számukra a jelen még a múlt fájdalmas elevenségét jelenti.

Ötven év elteltével a két közösség összefogásával és az ENSZ támogatásával jelenleg is folyik az eltűnt személyek keresése miközben a sziget egyre jobban beépül és a béke iránt elkötelezetteknek az esetenként eltérő szándékú nagypolitikai játszmák miatt halmozódó problémákkal is meg kell küzdeniük.

A múlt lezárása pedig megakadályozhatná egy újabb konfliktus kirobbanását egy geopolitikailag azóta is instabill régióban.
______________________________________________

Balázs Zsolt többszörösen díjazott, független dokumentarista fotográfus 2018 óta dolgozik a cipritóákról szóló hosszú távú projektjén évről évre feltárva nem pusztán a múltat és annak következményeit de azt is vizsgálva, lehetséges-e megbékélés a történelmi konfliktus felei álltal és ha igen hogyan. Egy olyan konfliktusban mely a világ nagy része által mára elfeledett, a Cipruson élők között pedig fájdalmasan érzékeny témának számít.
______________________________________________

A kiállítást megnyitja: Szarka Klára kurátor, fotótörténész


A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.