Kondor László

Leicával a frontvonalon

1/31/2020
18:00
Kolta Galéria
1052 Budapest
Semmelweis u. 4.
További információMeghívó

 

KOLTA Galéria büszkén bemutatja – KONDOR László –Leicával a frontvonalon (Chicago 1968 -Vietnám 1969-70), című mestermű kiállítást. A kiállítás megnyitón köszöntőt mond Katkó Tamás, a KOLTA Galéria művészeti igazgatója és a művésszel folytatott beszélgetést Ditzendy Attila újságíró moderálja.

Kondor László magyar születésű fényképész, aki a XX. század második felében az Egyesült Államokban élt, majd a vasfüggöny leomlását követően visszatért Magyarországra – 78 éves.  Ez a fényképész szakmai életének jelentősrészét világesemények dokumentálásával töltötte, kezdve az amerikaiak vietnámi háborújától és azzal járó elkerülhetetlen háborúellenes utcai erőszaktól a chicagói polgármester, Richard J. Daley (1902–1976) politikai tevékenységéig.  Nem ismeretlen számára a konfliktus, miután az1956-os magyar forradalmat megélte, majd elmenekült.  

A kiállítás szemlélteti, hogyan reagált az általa tanúsított konfliktusokra.  Az 1900-as évek vége felé alkotta az analóg fekete-fehér képek trilógiáját. A kiindulási pont 1968, Chicago,fotoriporterként készített munkáiból való válogatás – Figyel az egész világ!Ellenreakcióként jelennek meg harci tudósítóként készült 1969-1971-es munkái, Vietnámban – Bakancsok a földön. Afinálé –Az élet tovább megy címmel olyan képekből áll, amelyek tükrözik a valóságot, lírai empátiával éreznek a vietnámi polgárok iránt, akik belekerültek a konfliktusba, ilyen ikonikus kép a Saigoni utcai árva 1970 című kép.

A mindennapos nyomás, hogy ellássa fotókkal a sajtót,  a kiadványokat és nyomdákat, talán magyarázatot ad arra, hogy Kondor miért állított ki ritkán. A fényképész vagy közvetlen megbízatásokat kapott egyik-másik laptól képek készítésére vagy a vietnámi háború frontjáról kellett készítsen saját fotoriportot, melyet leközöltek azújságok. Kondor azonban ösztönösen gyűjtötte és óvatosan gondozta a 35 éves karrierjének archívum anyagát. Ma nyugdíjasként Magyarországon, Kapolcson él,és újra megnyílik az archívuma, hogy kiválogassa azokat a képeket, amelyek ezt az életművet megvilágítják.

A kiállított 70 mű közül 20 a chicagói National Veterans Art Museum (NVAM) állandó kiállítás része. 2020szeptemberében a kiállítás a múzeumban kap helyet egy megfelelő dokumentumfilm kíséretében, melynek címe - Egy sötétkamrából, Kondor László élete,készítette Dózsa Endre, egyidejűleg a Kondor László, Vietnám – ahogyan én láttam című kiadvánnyal, melyet Havasi Máté szerkesztett.