Gyenes Zsolt

Monitortexturák

6/18/2018
18:00
MET Galéria
1117 Budapest
Bölcsö u. 9.
További információMeghívó

Monitoron megjelenő textúrák, szövött struktúrák, lineáris és non-lineáris felületek: szín/fény-, önarckép-, idő-, akció-, ember/tömeg- és hiba-textúrák; absztrakt alakzatok. Az első monitor-generáció közé tartozom én is, akiknek, mint később is, a televízió monitorja meghatározó élmény volt; találkozási felület. Aztán újabb, más típusú és funkciójú monitorok jelentek meg, de a lényeg valahol megmaradt. Szeretem a monitor textúráját; olyan megfogható. RGB illúziók. Monitor/os textúrák; szinkrónia, hiba és a-szinkrónia. Hang és kép egyenrangú viszonya. Az egyik a másikat építi és fordítva. 

Három párhuzamosan készülő sorozatból válogatottam néhány audio-videót ehhez a bemutatóhoz.
A Monitortextúrák vírusos számítógépes futtatások; hibás monitorképek montázsai, átalakításai, ahol a hang szinkróniában erodálódik, modifikálódik a mozgóképpel együtt.
A Szinkrónia sorozat darabjai a hang és kép lehetséges szinkróniáját vagy/és a-szinkróniáját kutatják sajátos eszközeikkel.
A Körmenet opuszai, melyek egyébként a Fibonacci-számsorra épülő struktúrák, az idő megragadhatatlanságának metaforái is lehetnének. A múlt és jövő elérhetetlen, a jelen pedig nem létezik – az egész tehát illúzió.
Az alkalmazott technika, a szoftverek lehetőséget nyújtanak a különböző kifejezési módok közötti átjárhatóságra, a helyettesítésre, az illúzió, már érintett bizonyos formáira.
A kiállításon szereplő audio-videók az elmúlt egy évben készültek.

forrás: http://www.gyenes62.hu/gyenes_monitortexturak_kat.pdf