Hírek

MFSZ 60

Új ösztöndíjjal, honlappal és kiállítással ünnepli hatvanadik születésnapját a Magyar Fotóművészek Szövetsége

A Magyar Fotóművészek Szövetsége idén ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját, aminek apropóján új fotográfiai ösztöndíjat hoz létre, kutatás-sorozatot indít el, és honlapját is megújítja a szervezet.  A Várkert Bazárban nyíló Face-Boom című kiállítással és kerekasztalbeszélgetésekkel pedig közös ünneplésre hívják a közönséget.

A fotóművészet változásai a Szövetségen belüli célok újrafogalmazását is szükségessé teszik, így 2016-ban már új koncepció mentén segíti az intézmény az alkotások bemutatását, illetve támogatja elkészülésüket. Ennek első lépéseként egy fotográfiai ösztöndíjat hoz létre, amely a fiatal alkotókat segíti munkájukban: olyan, művészeti felsőfokú intézményekben hallgató diákok számára ír ki évente három ösztöndíjat, akik eddig kiszorultak az állami ösztöndíjrendszerből vagy a Nemzeti Kulturális Alap pályázataiból. Az egymillió forint értékű ösztöndíj évente három fiatal alkotót támogat egy-egy fotográfiai sorozat elkészítésében, melyek e támogatás nélkül nem születhetnének meg.

Még ez év során megkezdődik az eddig nem kutatott és hiánypótló terület tudományos feltérképezése, amelynek célja, hogy a fotó, művészet, gazdaságtan összefüggéseire irányítsa a figyelmet. Ennek érdekében egyetemi kutatócsoportokkal közreműködve szeretne elindítani egy kutatás-sorozatot, ami a magyar fotográfia gazdasági, kulturális, antropológiai, szociológiai szerepének meghatározására, valamint annak kimutatására vállalkozik, hogy a fotó, mint médium mekkora gazdasági erőt képvisel a többi művészeti ághoz viszonyítva, illetve önmagában mekkora erőforrásokat tud felmutatni, és azok hatékonysága milyen mértékű.

Ez év szeptember végére elkészül a Szövetség megújult honlapja, ahol nem csupán a tagok munkásságát ismerhetjük meg, de 1956-tól kezdődően végigkövethetjük majd az archív képanyagon keresztül a magyar fotóművészet fejlődését is.

Szintén szeptemberben nyílik egy átfogó portré kiállítás Face-Boom címmel a Várkert Bazárban, amely a fotográfia megjelenésével indukált hagyományos arckép ábrázolásban megjelent és a mai napig tartó változást igyekszik bemutatni a Szövetség tagjainak munkáiból válogatott fotókkal.

A 60. évforduló alkalmából rendezett kiállítással, beszélgetés-sorozattal, a frissülő honlappal, valamint az ösztöndíjjal és a kutatások megindításával szeretné a Szövetség a magyar fotóművészeti szcénában meglévő vezető pozícióját megőrizni, és annak megfelelően felelősséget vállalni a fotográfia hazai fejlődésében.

MFSZ 60